Je hebt een leuke baan, maar je hebt eigenlijk nog wel wat energie over. En een beetje extra inkomen is natuurlijk altijd welkom. Wat nou als je deze twee dingen combineert? We leggen je hier uit hoe je dat voor elkaar krijgt.
Het leuke aan bijverdienen is dat je je in het begin niet druk hoeft te maken over de opbrengsten. Het is immers bijverdienen, je basisinkomen heb je als het goed is al in de pocket.
Het uitgangspunt is dus vooral dat je er ook wat lol aan wilt hebben. Misschien gewoon even heel iets anders doen dan je werk. Zit je voor je werk altijd binnen? Dan wil je als bijverdienste misschien wel tuinen gaan onderhouden. Werk je de hele dag met mensen? Dan is schilderen misschien een welkome afwisseling.
Kortom, waar ben je goed in? Denk misschien nog niet meteen aan wat je leuk vindt. En probeer in het begin zo veel mogelijk opties open te houden. Het begint met brainstormen. Maak een lijst van vaardigheden die je hebt. Denk aan koken, naaien, tuinieren, schoonmaken, auto's onderhouden, luisteren, schilderen, tekenen, ga zo maar door. Soms kan het helpen mensen die je goed kennen eens te vragen naar jouw vaardigheden. Of denk eventueel aan dingen die je geleerd hebt tijdens je studie of werk.
Probeer nu bij iedere vaardigheid drie manieren te verzinnen om er wat mee te verdienen. Voor sommige vaardigheden heb je misschien moeite om er een te verzinnen terwijl je voor andere onderwerpen zomaar vijf manieren kan verzinnen. Denk aan afhaalmaaltijden koken, maaltijden delen, kinderkleding naaien, kleding repareren, en ga zo maar door.
Je hebt nu een hele lijst van opties die hopelijk allemaal redelijk binnen jouw bereik liggen. Tijd om selectief te worden. Waar word je het meest enthousiast van? Waar denk je dat behoefte aan is?
Een klein "marktonderzoekje" is hierbij een goed idee. Kijk om je heen wat er al in de buurt te vinden is. Zijn er in je stad al genoeg kledingmakers? Dan is het misschien slimmer om je creatieve talent op een andere manier in te zetten. Bij deze stap is het ook waardevol om je ideeën met anderen te delen. Vraag vooral wat ze van je opties vinden en van welke ze zelf gebruik zouden maken. Je zou bijvoorbeeld ook kleine ênquetes kunnen afnemen of een vraag kunnen stellen in communities zoals Facebook-groepen, over of er animo is voor de dienst die je aan wilt bieden. Vaak komen mensen dan vanzelf met goede tips en kun je precies inspelen op waar behoefte aan is.
Nu je uitgebreid hebt nagedacht over je opties kun je een keuze maken en van start gaan. Bedenk een eigen concept dat je aan mensen aan kunt bieden. Heb je bijvoorbeeld bedacht dat je graag wilt tuinieren, dan kun als uitgangspunt nemen: "Ik ga ervoor zorgen dat je tuin volgend jaar het hele seizoen in bloei staat". Vind je het moeilijk een prijs te noemen dan kan je het ook omdraaien: "Wat vind je het waard als je tuin volgend jaar het hele seizoen in bloei staat?"
Je kunt beginnen je dienst aan te bieden aan mensen binnen je netwerk. Ga bijvoorbeeld bij familie en vrienden langs en kijk of ze geïnteresseerd zijn. Daarna kun je misschien verder kijken. Onder je collega's misschien, in je woonplaats (door middel van een advertentie in de supermarkt of de plaatselijke krant), op je sociale netwerken (Facebook, Instagram), of misschien op Marktplaats. Je zult zie dat als je goed werk levert en je klantenkring uitbreidt, de bal vaak vanzelf gaat rollen.
Maar toch is alle begin moeilijk. Er bestaat altijd een kans dat het eerste idee dat je aangrijpt niet direct succes heeft. Misschien is er geen interesse in, misschien komt het niet rond wat betreft je tarief, of valt het werk je toch tegen en doe je liever wat anders. Schroom dan niet, bedank je buren vriendelijk voor de kans, neem een weekje pauze en ga terug naar stap 3. Je kan nu eenmaal niet alles van te voren bepalen, experimenteren is onderdeel van het proces en daar vallen soms slachtoffers bij. Sorry buren, voor de omgespitte tuin.
Gepubliceerd op 16 april 2020