Als we in ogenschouw nemen dat de mensheid volgens de wetenschap zo'n 200.000 jaar bestaat, mag gerust gezegd worden dat deze op technologisch gebied in de laatste twee decennia een reuzensprong heeft gemaakt. In 2002 kwam de euro, maar er zijn veel meer geldzaken veranderd.
DING FLOF BIPS was het ezelsbruggetje om te kijken in welke landen we ons niet druk hoefden te maken over de lokale koers. Dat is nu achterhaald, net als contant geld opnemen bij de bank. We doen het nog wel, maar zeker bij Nederlanders hebben internetbankieren en pinnen de voorkeur gekregen. We konden ons bij de invoering van de euro ook nog niet voorstellen dat het koeriersgilde het zo druk zou krijgen. Het online shoppen en direct betalen, van belegde broodjes tot pallets met bakstenen: het gebeurt allemaal met enkele aanrakingen van het smartphonescherm.
In die tijd waren groene stroom en duurzaamheid termen die wel eens vielen, maar nog lang niet zo ingeburgerd waren als nu. Sinds 2004 is het mogelijk om te kiezen welke energieleverancier je huis van stroom voorziet, later kwamen de vergelijkingssites. Energie vergelijken is ook een handeling die niet veel tijd in beslag neemt. Het betalen ervan is vanzelfsprekend mee-gedigitaliseerd. Aan de andere kant hield niemand zich in die tijd bezig met de vraag welke belasting op het milieu het draaiend houden van al die dataservers zou hebben.
Dat verbruik van de dataservers komt ook aan de orde als je aan de Bitcoin denkt. De beoogde volgende stap in de evolutie van de knaken. Waar goud, vee of schelpen heel vroeger wettige betaalmiddelen waren, zweren sommige mensen nu bij de cryptomunt. Er is discussie over omdat deze niet alleen indirect milieuonvriendelijk is, maar ook het verschil tussen arm en rijk groter maakt - niet alle landen hebben de technische mogelijkheden hiervoor - en letterlijk virtueel is. De cryptomunt kan niet even gepind worden en is bovendien opiniegevoelig, denk aan de tweets van Tesla-baas Elon Musk. Wellicht dus een brug te ver, die Bitcoin. Al blijft die evolutie voortduren: betalen met de smartphone is alweer normaal voor veel mensen.
Het internet is in rap tempo uitgegroeid tot een wereld die parallel loopt aan de samenleving - zij het virtueel. Je kunt het zo gek niet opnoemen of er is een online alternatief, van elkaar voor rotte vis uitmaken via sociale media tot samen muziek maken op afstand. En ja, er kan ook werk gevonden worden in deze andere wereld: vloggen of bloggen, advertenties verkopen, enquêtes invullen en zelfs filmpjes kijken kan euro's opleveren.
Gepubliceerd op 8 oktober 2021
Zeker voor jongeren, al dan niet met een studieschuld, is het in deze tijd moeilijk om aan een koopwoning te komen. En is deze eenmaal gevonden, dan wacht de kunst ...
Geld verdienen aan je studielening Ben jij als student bang om maximaal te lenen? Er valt wat voor te zeggen, maar wij denken juist dat het verstandig is om je ...