Vrijwel elke Nederlander heeft één of meerdere rekeningen bij een Nederlandse bank. Deze rekening is natuurlijk in euro’s, want dat is ons officiële betaalmiddel. Toch zijn er ook mensen die (een deel van) hun geld op een vreemde valutarekening zetten. Waarom kiezen zij hiervoor? En hoe werkt dit?
Vaak openen mensen een vreemde valutarekening uit voorzorg. Vanaf het begin van de financiële crisis in 2008 werd de euro namelijk steeds instabieler. Vooral de economische problemen in Italië en Griekenland zorgden er voor dat men bezorgd werd over de toekomst van de euro. Want de financiële ondergang van slechts één Europees land kan de positie van de euro ten opzichte van andere valuta in grote mate negatief beïnvloeden. Sommige spaarders pleitten er daarom voor om geheel uit de eurozone te stappen en weer een eigen nationale munteenheid aan te nemen.
Nederland heeft echter vastgehouden aan de euro en deze is iets stabieler geworden. Toch hebben veel mensen naar aanleiding van de financiële onzekerheid uit voorzorg de stap gezet om een rekening in vreemde valuta te openen. Want mocht de euro in zwaar weer verkeren of zelfs ten onder gaan, dan is je geld veiliger wanneer het belegd of opgespaard is in een andere valuta. Populaire valuta wat dat betreft zijn grote, stabiele munteenheden zoals de US dollar en de Australische dollar. Of munteenheden die verbonden zijn aan stabiele economieën zoals de Noorse kroon of de Zwitserse frank. Maar ook valuta van landen met groeiende economieën zijn populair onder beleggers, zoals de Chinese yuan en de Braziliaanse real.
Daarnaast kan het hebben van een rekening met vreemde valuta financiële voordelen opleveren. Het kopen van aandelen is voor een belegger bijvoorbeeld voordeliger wanneer deze transactie gedaan wordt in de munteenheid waarin het aandeel aangeboden wordt. De belegger hoeft dan geen kosten te maken voor het wisselen van euro's naar een vreemde valuta.
Een andere reden om je geld in buitenlandse valuta om te zetten kan zijn dat het financieel voordeel oplevert in de vorm van rente. Sommige buitenlandse banken bieden namelijk hogere spaarrentes dan Nederlandse banken.
Maar hoe open je een vreemde valutarekening? Binnen de EU geldt dat je in elk land een spaar- of betaalrekening kunt openen. De meest gangbare manier om zo’n rekening te openen is om dit in het land zelf te doen. In dit geval open je een rekening offshore. Sterker nog, de meeste buitenlandse banken stellen dit als vereiste. Daarbij komt ook nog eens dat sommige banken alleen rekeningen openen voor spaarders die in het land wonen. Ondanks het vrije verkeer binnen de EU blijven banken namelijk het recht houden om buitenlandse klanten te weigeren. Dit doen zij dan ook vaak, omdat zij commercieel gezien minder baat hebben bij internationale spaarders. Het kost namelijk meer tijd en geld om buitenlandse spaarders aan te nemen dan spaarders die in het land zelf wonen.
Een offshore rekening openen is dus niet altijd de meest praktische optie. Maar mocht het je wel lukken, controleer dan goed waar je je aan verbindt. Rentes kunnen flink verschillen van Nederlandse banken. En bovendien kan het zijn dat het land geen belastingverdrag met Nederland heeft. In dit geval betaal je dubbel belasting en ga je er misschien financieel op achteruit.
Een eenvoudigere optie is om een vreemde valutarekening bij een Nederlandse bank te openen. De mogelijkheden zijn weliswaar beperkt, maar er zijn een aantal banken die dit aanbieden, zoals ABN AMRO, ING en Rabobank. In dit geval hoef je niet in het buitenland te wonen of aanwezig te zijn om toch een rekening in een buitenlandse valuta te hebben. Er gelden echter vaak wel andere vereisten. Zo wordt er soms van de spaarder verwacht dat hij een minimaal aantal transacties doet in het land waarin de valuta wordt gebruikt. En in sommige gevallen is het noodzakelijk dat de spaarder over een bepaald vermogen beschikt of zelfstandig ondernemer is.
Naast de voordelen die een vreemde valutarekening met zich mee kan brengen, zitten er nog altijd een aantal risico’s aan verbonden. Ten eerste zijn ook buitenlandse valuta natuurlijk aan schommelingen onderhevig. Het kan dus zo zijn dat, terwijl dat de euro stabiel blijft, de vreemde valuta in waarde daalt. In dat geval lijd je dus alsnog financieel verlies. Investeer dus altijd in een stabiele munt, of wees je er van bewust wanneer je investeert in een risicovolle valuta.
Daarnaast krijg je in sommige gevallen te maken met andere voorwaarden dan in Nederland. Buiten de EU kan er bijvoorbeeld een ander depositogarantiestelsel gelden. Het kan dan zo zijn dat je spaargeld minder goed gegarandeerd is dan binnen de EU, waar het tot €100.000 gegarandeerd is. Verdiep je hier dus goed in.
Gepubliceerd op 8 april 2020
Fiatgeld naar crypto wisselen Crypto wordt steeds populairder. De afgelopen jaren was Bitcoin het beste voorbeeld van hoe één Bitcoin opeens duizenden euro’s waard kon worden. De Bitcoin steeg in ...
Studeren in het buitenland en geldzaken Steeds meer studenten kiezen er voor om te studeren in het buitenland. Volgens de laatste cijfers gaat het zelfs om een kwart van alle ...
Buitenlandse valuta omrekenen Nog even de wisselkoersen checken op vakantie? Gebruik de valuta omreken calculator hiernaast en je bent direct op de hoogte van de laatste koersen. Valutacalculator Gebruik de ...