Crypto wordt steeds populairder. De afgelopen jaren was Bitcoin het beste voorbeeld van hoe één Bitcoin opeens duizenden euro’s waard kon worden. De Bitcoin steeg in 2017 zo hard, dat het veel aandacht kreeg in de Nederlandse media. Iedereen had het erover. De prijs steeg naar bijna 20.000 dollar per Bitcoin.
Daarom blijven mensen zich afvragen of het slim is om hun fiatgeld om te zetten naar cryptocurrency. Want ook al is Bitcoin behoorlijk in prijs gestegen, er zijn nog veel alternatieven die een stuk goedkoper zijn en toch veel waard kunnen worden.
Euro’s, dollars en ander "echt" geld noem je in de cryptowereld "fiatgeld". Het wordt ook wel eens "fiduciair geld" genoemd. Dit geld kun je op verschillende manieren investeren in crypto. Daarvoor is het eerst nodig dat je een wallet kiest om je munten veilig in te bewaren. Vervolgens kun je cryptogeld aanschaffen op verschillende manieren. Bijvoorbeeld via een speciale broker of via een exchange. Wat de verschillen zijn leggen we uit.
In de echte wereld heb je een portemonnee om je geld in te bewaren. Dat werkt met cryptocurrency net zo. Om cryptocurrency aan te kunnen schaffen, moeten de munten veilig worden opgeslagen. Dit gebeurt aan de hand van een wallet. Je kunt op verschillende manieren voor een wallet kiezen. Bijvoorbeeld door een hardware wallet zoals een Ledger te kopen. Dit zijn een soort versleutelde usb-sticks. Je kunt ook kiezen voor een software wallet, maar het nadeel is dat je deze bij het opnieuw installeren van je computer kwijt kan raken.
Een andere oplossing is het gebruik van een online wallet bij een broker of een exchange. Bij online opslag ben je altijd afhankelijk van de aanbieder van de wallet. In het verleden zijn er online aanbieders gehackt, waarna er voor miljoenen dollars aan cryptomunten is verdwenen. Je moet er dus zeker van zijn dat de aanbieder de beveiliging op orde heeft. We geven er dan ook de voorkeur aan om coins zelf op te slaan. Een hardware wallet is over het algemeen de veiligste methode om dat te doen.
Wil je gaan beginnen met crypto, dan heb je uiteraard eerst cryptocurrency nodig. Je kan er op verschillende manieren aan komen. Mensen met zeer krachtige computers mijnen de coins volledig zelf. Maar dat is vaak een dure onderneming. Er zijn bedrijven die volledige zogenaamde "rigs" hebben. Deze rigs zijn een grote ketting van computers waarmee cryptocurrencies gedolven worden. Dit vergt vrij veel stroom, waardoor het niet altijd even profitabel is.
Daarom kun je cryptocurrency gemakkelijker kopen bij brokers. Dit zijn de tussenpersonen die cryptocurrency opkopen. Vervolgens worden deze tegen een iets hogere prijs weer doorverkocht. Voordeel is dat je op die manier gewoon met iDEAL of Bancontact je euro’s in kan wisselen voor cryptocurrency. Het nadeel is dat de prijs hoger ligt. Toch willen veel mensen deze hogere prijs wel betalen omdat het zeer gemakkelijk is op deze manier aan cryptocurrency te komen. Er zijn verschillende brokers in de wereld.
Een methode om aan crypto te komen als je er wat meer van afweet, is door gebruik te maken van een zogenaamde exchange. Bij een crypto exchange betaal je vaak minder vergoeding voor de tussenpersoon. Een exchange is een soort digitaal wisselkantoor, maar dan voor cryptovaluta. Alle koersen worden live bijgehouden. Zo is het mogelijk dat de waarde snel verandert. Je kunt niet alleen fiatgeld wisselen via een exchange, maar bijvoorbeeld ook Bitcoin ruilen voor Ether. Je kunt coins tegen verschillende koersen ruilen en zo winst maken.
Ten slotte: is het wel verstandig om nu nog in te stappen met crypto? De Bitcoin heeft zijn beste tijd inmiddels wel gehad. Er was een tijd dat een Bitcoin 20.000 dollar vertegenwoordigde. Inmiddels lijden veel investeerders verlies. Daarom denken handelaren niet dat het rendabel is om nu nog in te zetten op Bitcoin.
Maar er zijn natuurlijk wel een groot aantal nieuwe altcoins. Daardoor kan het zijn dat je toch goed kunt verdienen aan investeren in crypto. Het zal niet zo snel gaan als bij de Bitcoin, maar zeker op de online exchanges is het mogelijk je euro’s om te zetten in pure winst.
Gepubliceerd op 8 april 2020
Waardoor ontstaan koersschommelingen? Zoals je op GeldWisselt kunt zien, fluctueren wisselkoersen bijna altijd. Koersschommelingen kunnen voor financiële onzekerheid zorgen, maken het ingewikkelder om valuta te wisselen, maar zijn ook aantrekkelijk ...
Veilig betalen in het buitenland Als je op vakantie bent in het buitenland wil je natuurlijk zorgeloos kunnen genieten en genoeg geld hebben om het meeste uit je reis te ...
Internationaal geld overmaken Stel, je wilt voordat je op vakantie gaat graag een chalet boeken in de Zwitserse bergen. Of je wilt graag iets exclusiefs kopen van iemand in het ...