Op GeldWisselt kun je de verschillende wisselkoersen in de gaten houden. Je zult zien dat deze fluctueren: soms is er sprake van koersstijging en soms van koersdaling van een bepaalde munt ten opzichte van een andere. En soms is er sprake van een piek in een wisselkoers. Zo kan een munt plotseling sterk in waarde (blijven) stijgen. Klinkt positief toch? Toch zitten er zowel voordelen en nadelen aan koersstijging. We leggen je hier uit wat de precieze betekenis van koersstijging is.
Laten we beginnen met goed nieuws. Bij koersstijging is het zo dat de waarde van je eigen munt gestegen is ten opzichte van een buitenlandse valuta. En dat is voordelig wanneer je dat land bezoekt. Je eigen munteenheid staat dan namelijk gelijk aan een hogere hoeveelheid van de buitenlandse valuta.
Bijvoorbeeld: gedurende 2017 was er sprake van een forse koersstijging van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Het ging goed met de Europese economie en beleggers bleven in de munt investeren, wat de waarde van de euro ten goede kwam. Tegelijkertijd hield president Trump de waarde van de dollar laag. Wanneer je in die periode op vakantie ging in de Verenigde Staten, werden je uitgaven steeds goedkoper. Waar een hotelovernachting van 100 USD je aan het begin van 2017 nog ongeveer 100 EUR kostte, kostte deze een jaar later nog maar ongeveer 80 EUR. Voor hetzelfde bedrag aan euro’s kon je op de korte termijn dus meer kopen in het buitenland. In andere woorden: de koopkracht was gestegen.
Hetzelfde geldt voor producten in buitenlandse webshops. Wanneer de euro stijgt in waarde ten opzichte van de dollar, kun je Amerikaanse producten bijvoorbeeld beter via een Amerikaanse webshop bestellen. Een laptop van Apple kan je dan zelfs honderden euro’s minder kosten. Houd echter wel altijd rekening met extra kosten wanneer je producten uit het buitenland bestelt. Lees hier meer over dit onderwerp.
Toch zijn de gevolgen van koersstijging niet enkel positief. Voor de handelaar op de beleggingsmarkt kan het namelijk nadelen opleveren. Wanneer je investeert in een buitenlands aandeel, investeer je je geld tevens in een buitenlandse valuta. Je kunt vervolgens rendement verdienen over je aandeel in de valuta waarin je hebt geïnvesteerd, en dit in euro’s uitgekeerd krijgen. Maar wanneer de euro meer waard is geworden dan de buitenlandse valuta, zul je minder uitgekeerd krijgen.
Stel, je bezit een aandeel in het Amerikaanse bedrijf Levi’s. Na een jaar heb je bijvoorbeeld 1% rendement verdiend, maar tegelijkertijd is de wisselkoers EUR-USD gestegen met 1%. Je rendement is dan gecompenseerd door het feit dat er meer dollars nodig zijn om jou euro’s uit te keren. Je feitelijke verdiensten zijn dan gelijk aan nul. In het ergste geval kan het zelfs zo zijn dat de koersstijging van de euro niet opweegt tegen je rendement. Dan maak je verlies.
Je kunt jezelf er gelukkig tegen beschermen om verlies te lijden wanneer je in buitenlandse valuta hebt belegd. Bijvoorbeeld wanneer er is voorspeld dat de koers van de euro omhoog gaat en de koers de koers van de dollar omlaag. Of omdat je simpelweg niet van risico houdt. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een valutatermijntransactie. In dat geval spreek je alvast af tegen welke wisselkoers je je valuta in de toekomst gaat verkopen. Zo ondervind je geen gevolgen van een eventuele koersdaling of -stijging. Ook is het mogelijk om risico af te dekken door middel van valutaopties. Je betaalt dan een vaste premie om geen valutarisico te nemen. Je kunt dan alsnog profiteren van koersstijging. En tot slot is het mogelijk om een vreemde valutarekening af te sluiten. Zoals besproken in ons artikel kun je met een eigen bron aan vreemde valuta je voordeel doen door geen rekening te hoeven houden met wisselkoersen.
Een voordeel van koersstijging van de eigen munt is echter dat het voordelig is wat import betreft. Zowel op individueel niveau (want, zoals eerder beschreven, wordt producten uit het buitenland bestellen goedkoper), maar ook op landelijk of Europees niveau. Zo is het voor de eurozone bijvoorbeeld positief wanneer de euro meer waard is geworden ten opzichte van de Chinese yuan, omdat importeren vanuit China dan minder kost.
Tegelijkertijd vormt een koersstijging van de euro een buffer tegen oplopende olieprijzen. Olie wordt namelijk altijd in dollars afgerekend. En wanneer de euro meer waard is geworden, zullen stijgende olieprijzen minder effect hebben in de eurozone, omdat de gestegen waarde van de euro de prijsstijging compenseert. Hetzelfde geldt voor de goudstandaard.
Andersom is een nadeel echter dat koersstijging van de eigen munt een nadelige invloed heeft op export. Binnenlandse producten worden namelijk voor landen met een andere valuta duurder. Bij een koersstijging van EUR-USD heeft de VS bijvoorbeeld een groter aantal dollars nodig om eenzelfde product uit Nederland te kunnen importeren.
Vooral grote Europese bedrijven kunnen flink nadeel ondervinden van een appreciatie van de euro. Hun omzet hangt vaak grotendeels af van export naar landen buiten Europa. Voorbeelden van zulke bedrijven zijn Unilever en Volkswagen.
Wat daarom vaak een bijkomend gevolg van koersstijging is, is een veranderend monetair beleid. Wanneer er lang sprake is van significante koersstijging en de export flink daalt, zal een overheid of centraal bestuur er soms voor kiezen om bijvoorbeeld de geldomloop van een bepaalde munt te vergroten. Op die manier wordt de binnenlandse economie gestimuleerd. Het wordt dan aantrekkelijker voor buitenlandse bedrijven om zich in dat land te vestigen en er zal meer focus komen op binnenlandse productie en handel, en export zal weer toenemen. De Europese Centrale Bank heeft dit beleid in het verleden regelmatig ingezet om de Europese economie te stimuleren.
Gepubliceerd op 8 april 2020
Gevolgen van koersdaling Wisselkoersen drukken de waarde uit van valuta ten opzichte van elkaar. En zoals onze wisselkoerscalculator laat zien zijn wisselkoersen altijd aan verandering onderhevig. Zo laat een munt ...
Waardoor ontstaan koersschommelingen? Zoals je op GeldWisselt kunt zien, fluctueren wisselkoersen bijna altijd. Koersschommelingen kunnen voor financiële onzekerheid zorgen, maken het ingewikkelder om valuta te wisselen, maar zijn ook aantrekkelijk ...
Valuta omrekenen en betalen in het buitenland Hoewel we steeds minder vaak gebruik maken van contant geld, zijn er nog steeds genoeg redenen waarom mensen een bepaalde valuta willen omrekenen. ...