Je ontkomt er niet aan: ooit zal je kind op eigen benen moeten staan. En als ouder wil je natuurlijk je uiterste best doen om hem of haar zo goed mogelijk voor te bereiden. Hier kun je al vroeg mee beginnen, want hoe eerder je je kind wegwijs maakt in de financiële wereld, hoe beter. We geven je in dit artikel een aantal tips die je hierbij op weg helpen.
Laten we beginnen bij het begin. Volgens het Nibud kunnen kinderen meestal vanaf het zesde levensjaar verschillende munten herkennen. Je kunt ze hierbij helpen door ze de verschillende munten en eventueel biljetten te laten zien. Leg ze bijvoorbeeld op een rij en laat ze kleine rekensommetjes maken. Oefen transacties met ze en leer ze over wisselgeld, en geef voorbeelden wat je met bepaalde munten zou kunnen kopen.
Je kunt ze vervolgens in de praktijk laten kennismaken met transacties door ze onder begeleiding aankopen te laten doen. Neem ze mee naar de supermarkt en laat ze zelf hun Donald Duck of chocoladereep betalen en wisselgeld ontvangen.
Wanneer je ziet dat ze dit onder de knie hebben kun je ze eventueel toevertrouwen om zelf met geld op pad te gaan. Geef ze twee euro en laat ze het bedrag zelf besteden en zelf afrekenen. De praktijk is de snelste manier om te leren!
Jazeker, zakgeld is enorm belangrijk als je je kind wilt helpen om financieel inzicht te krijgen. Wanneer je merkt dat je kind het concept geld begrijpt, kun je er voor kiezen om ze stelselmatig een paar euro toe te vertrouwen. Dit kun je bijvoorbeeld op wekelijkse basis doen, maar je kunt ze daarbij ook belonen als ze hun huiswerk of een klusje hebben gedaan. Zolang ze maar het gevoel hebben dat het hun eigen geld is en dat ze zelf kunnen beslissen wat ze er mee doen.
Het is aan te raden om het zakgeld in fysiek geld uit te betalen. Op die manier zal je kind beter grip krijgen op het concept van verdienen en uitgeven. Kinderen hechten vaak meer waarde aan geld wanneer ze fysiek munten uit moeten geven dan wanneer ze “abstract” geld uit geven door middel van een pinpas.
Maar hoeveel geld geef je je kind? Het Nibud biedt hiervoor goede richtlijnen. Je kunt hier kijken hoeveel leeftijdsgenoten ontvangenen en de hoogte van het zakgeld hier eventueel op afstemmen. Of vraag andere ouders op het schoolplein hoeveel de klasgenoten van je kind krijgen.
Wat belangrijk is bij het geven van zakgeld is helderheid. Bespreek met je kind precies hoeveel het krijgt en wanneer. En wanneer het eventueel een verhoging kan verwachten. Je kunt bijvoorbeeld afspreken het zakgeld ieder jaar met een euro te verhogen.
En wees daarbij duidelijk over waar het zakgeld precies voor bedoeld is. Horen hier ook cadeautjes voor klasgenoten bij? Of eventueel lunch op school? Communiceer hier duidelijk over, zodat je kind de ruimte krijgt om na te denken over hoe hij of zij het geld vervolgens het beste kan besteden.
Probeer daarbij open te staan voor discussie als je kind daar behoefte aan heeft. Het ligt misschien voor de hand om zelf te regels te willen bepalen, maar misschien blijkt in de praktijk dat vriendjes meer zakgeld krijgen, of dat het weekbedrag niet realistisch blijkt voor de uitgaven die het kind moet doen.
Ook is het belangrijk dat het zakgeld niet werkt als loon of als straf. Het voornaamste doel is namelijk om je kind te leren omgaan met geld en vaste inkomsten en ze het gevoel te geven dat ze eindverantwoordelijk zijn over het geldbedrag. Hoe meer verantwoordelijkheid je ze geeft, hoe meer ze zullen leren.
Het volgende punt ligt in het verlengde hiervan. Hoewel je kind natuurlijk in het begin wat begeleiding nodig heeft, is het verstandig om daarna de touwtjes los te laten. Wees vooral niet bang om je kind fouten te laten maken. Heeft het een uitgave gedaan waar het spijt van heeft? Prima, dan leert het om de volgende keer extra goed na te denken. De fouten die het nu maakt, maak het minder snel in de toekomst.
Probeer daarnaast dan ook streng te blijven. Het is misschien verleidelijk om je kind ter compensatie een extra zakcentje te geven als hij of zij sip is. Maar houd voet bij stuk en laat hem of haar maar even balen. Zo gaat het in het “echte leven” ook!
Veel ouders zijn er huiverig voor om hun kinderen geld uit te laten geven dat ze niet hebben. Maar dit kan juist heel leerzaam zijn. Ook in hun volwassen leven zullen ze geld moeten lenen voor bijvoorbeeld een auto, een studie of een koopwoning. Daarom kun je ze maar het best in de praktijk laten ervaren hoe het is om een schuld te hebben en hoe je die het best afbetaalt.
Als je kind eenmaal om weet te gaan met zakgeld, kun je een stapje verdergaan door andere soorten zakgeld in te stellen. Denk bijvoorbeeld aan kleedgeld of telefoongeld. Door de “inkomsten” van je kind te vergroten en diverser te maken, zal je kind te maken krijgen met grotere bedragen en een complexer uitgavenpatroon. Hiermee kun je de overgang naar het zelfstandige leven geleidelijker maken.
Ook voor dit soort zakgeld kun je het Nibud raadplegen voor richtlijnen. Maar hierbij is het ook van belang dat je het zakgeld afstemt op de persoonlijke behoeftes van je kind. Is het niet geïnteresseerd in winkelen bijvoorbeeld, dan kun je er voor kiezen om geen kleedgeld uit te keren en je kind toch gewoon één keer in de zoveel maanden een nieuwe garderobe aan te meten. Anders bestaat er misschien een risico dat het al het geld opspaart voor een nieuwe gameconsole en maandenlang in dezelfde kleding rondloopt.
Als je merkt dat je kind er klaar voor is, is het aan te raden om voor je kind een rekening te openen. Dit is niet alleen praktisch wanneer het hogere bedragen aan zakgeld gaat ontvangen, maar het is ook een goede voorbereiding op zelfstandigheid. In zijn of haar volwassen leven ontkomt je kind er niet aan om te leren omgaan met verschillenden rekeningen, pinpassen en concepten als rente en sparen.
We raden je dan aan om een jongerenrekening te openen. Zo’n soort rekening biedt vaak een aantal voordelen, zoals het blokkeren van rood staan en aantrekkelijke spaarprogramma’s.
Misschien wel de belangrijkste tip: wees het goede voorbeeld voor je kind. Hoeveel regels en adviezen je je kind ook geeft, als je deze vervolgens zelf tegenspreekt is er weinig kans dat ze bij je kind blijven hangen. Als je hem of haar probeert te laten sparen en zelf al je geld over de balk smijt, stuur je je kind gemengde signalen. En uiteindelijk leren kinderen vaak door hun ouders na te doen.
Straal dus naar je kind uit wat je wilt dat het zelf leert. En duik eens met samen in je eigen financiën wanneer je kind oud genoeg is om deze te begrijpen. Vertel ze over de lessen die je zelf hebt geleerd en vertel ze ook eerlijk over eventuele fouten die je hebt gemaakt. Daar kunnen zij ook weer van leren!
Gepubliceerd op 31 mei 2020
Manieren voor kinderen om geld te verdienen Je bent nog te jong voor een echte bijbaan, maar je wilt al wel graag een zakcentje verdienen. Of je merkt dat je ...
Eerste hulp bij sparen voor je kind Kinderen hebben is niet gratis. Dat zul je vast gemerkt hebben. En hoe ouder ze worden, hoe meer ze nodig zullen hebben. De ...
10 financiële life hacks voor studenten Rondkomen als student is niet altijd makkelijk. Collegegeld kan oplopen tot wel 2000 euro per jaar, je moet dure studieboeken kopen, eventueel op kamers ...