Het is altijd een nare verrassing: halverwege de maand een lege betaalrekening. Het ene moment reken je je rijk, het andere moment is de rekening toch weer leeg. Is het niet de auto die plots onderhoud nodig heeft, dan houdt de wasmachine er wel mee op. En dat weekendje skiën hakte er ook behoorlijk in. Als je dit herkent, is het tijd voor een stukje financieel inzicht.
Met dit artikel laat ik je zien hoe je twee vormen van inzicht kan krijgen in je geldzaken
Snelle feedback als je dagelijkse uitgaven te hoog oplopen
Inzicht in je reserveringen (wat mag je niet en wat mag je juist wel uitgeven aan grote aankopen)
Veel banken hebben tegenwoordig de mogelijkheid om spaarpotjes aan je rekening te hangen. Dit zijn een soort rekeningen in je rekening waarop je eenvoudig geld opzij kunt zetten voor verwachte en onverwachte uitgaven. Door je spaarpotjes te labelen reken je jezelf niet rijk om toch die net te dure vakantie of die net te dure keukenmachine aan te schaffen.
Wat voor spaarpotjes moet je dan aan denken? Het doel is om de betaalrekening zo leeg mogelijk te houden. Wanneer je hier al je reserveringen op een hoop hebt staan is het makkelijk om je te vergissen dat je geld zat hebt terwijl dit eigenlijk voor de grote beurt van de auto is. Maak voor dit soort incidentele grote uitgaven dus spaarpotjes:
Auto-onderhoud
Vakanties
Nieuwe bril
Onderhoud woning
Aanschaf nieuwe auto
Aanschaf nieuwe wasmachine/droger
Nieuwe (e)bike
Deze rekening is voor de maandelijkse vaste lasten, de boodschappen en andere kleine uitgaven:
Hypotheek of huur
Gas/water/licht
Belastingen
Aflossen studieschuld
Alimentatie
Boodschappen
Kapper
Kleine (dag)uitjes
Ik hou ervan als ik me tijdens het boodschappen doen niet te druk hoef te maken over de prijs van iedere zak pasta die ik uit de schappen pak. Daardoor kunnen de uitgaven soms wat uit de hand lopen. Een lege bankrekening is dan mijn signaal dat ik het te gek maak. Dan weet ik dat minder uit moet geven. Maar tegelijkertijd betekent dit dus niet dat ál mijn geld op is. Aangezien ik zo weinig mogelijk geld op mijn lopende rekening houd, is alleen het einde van mijn lopende budget in zicht. Geld voor belangrijke uitgaven is nog steeds veilig opgeborgen in de spaarpotjes.
Met bovenstaande methode lukt het hopelijk om wat minder vaak op onhandige momenten aan het eind van je bankrekening te zijn. Ook geeft het een veel beter inzicht in je maandelijkse uitgaven en reserveringen. Verwar dit niet met een gezonde financiële buffer. Dit heeft misschien enige overlap, maar als je even financiële tegenwind hebt wil je waarschijnlijk nog een extra potje achter de hand hebben.
Gepubliceerd op 16 april 2020