Als je op vakantie bent in het buitenland wil je natuurlijk zorgeloos kunnen genieten en genoeg geld hebben om het meeste uit je reis te halen. Of het nou gaat om een etentje in een lokaal restaurant, een tocht in de bergen, een bezoekje aan een tropisch zwembad, of het versturen van ansichtkaarten naar je familieleden die thuis zitten... Je zult in alle gevallen geld op zak moeten hebben. Dat wordt van tevoren pinnen of je pinpas/creditcard meenemen dus.
Maar aan het gebruiken van geld in het buitenland zitten natuurlijk risico’s verbonden. Net als in Nederland is pinnen of geld op zak hebben namelijk gevaarlijk. Geld is in alle gevallen veel waard, en daarom kun je voor nare verrassingen komen te staan. Daarom is het verstandig om je bewust te zijn van deze risico’s en je zo goed mogelijk voor te bereiden voor en tijdens je reis.
Als je gebruik maakt van een pinpas of creditcard loop je, waar je ook bent, altijd risico op fraude. Zowel bij individuele geldautomaten, als bij geldautomaten in winkels of horecagelegenheden kan er misbruik van je gemaakt worden. Dit kan op verschillende manieren. Zo kan je code op de “ouderwetse” manier afgekeken worden door iemand die over je schouder meekijkt. Of een stiekem geplaatste camera kan je vingerbewegingen registreren wanneer je je pincode intoetst. Maar je kunt ook geskimd worden op andere manieren waar je misschien niet aan zou denken. Eén skim-methode is bijvoorbeeld het plaatsen van een extra onderdeel op een geldautomaat. Deze registreert óf de magneetstrip van je pas óf het indrukken van de cijfertoetsen. Daarnaast kan er een opzetstuk op de automaat geplaatst worden. Deze vangt je pas of je geld op, waardoor je deze niet terugkrijgt.
Hoe voorkom je skimming? Hoewel criminelen zeer geoefend zijn in hun methoden, zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten om te voorkomen dat je slachtoffer wordt. Houd je pincode bijvoorbeeld altijd geheim en deel hem met niemand. Scherm ook je hand en de pinautomaat altijd af wanneer je pint. Niet alleen in winkels, maar ook bij geldautomaten. Geef tevens je pas niet aan iemand anders en laat niemand je helpen met pinnen. Let tenslotte ook altijd goed op of er geen dubieuze onderdelen op automaten geplaatst zijn. Gebruik in dat geval de automaat niet.
Naast fraude is diefstal uiteraard een probleem waar je op reis rekening mee moet houden. Vooral toeristen zijn namelijk vaak slachtoffer van zakkenrollen. Wanneer je portemonnee gestolen wordt, ben je niet alleen je contant geld kwijt, maar ook je pinpas en creditcard wanneer je deze bij je hebt. Mocht je contactloos kunnen betalen met je pinpas, dan kan deze door de dief tevens worden gebruikt om tot €50 te pinnen zonder pincode. En indien de dief je pincode weet, kan de schade nog veel hoger oplopen.
Dit voorkom je natuurlijk dus liever. Een aantal dingen die je in acht kunt nemen op reis zijn bijvoorbeeld het goed wegstoppen van je portemonnee/geld. Bewaar het in een tasje of geldriem dicht tegen je lichaam. Of stop het diep weg in je rugtas. Laat in geen geval zien dat je veel geld bij je hebt. Daarnaast is het paraat hebben van contant geld uiteraard handig en in sommige gevallen noodzakelijk, maar probeer de hoeveelheid die je meeneemt te beperken. Stel voor jezelf bijvoorbeeld per dag een bepaald bedrag aan contanten beschikbaar. En pin liever vaker kleine bedragen dan grote bedragen in één keer. Mocht je dan beroofd worden, dan ben je niet meteen je hele reisbudget kwijt.
Naast voorzichtig pinnen en betalen, kun je nog andere dingen overwegen om veiligheid op reis te bevorderen:
In het ongelukkige geval dat je ondanks je zorgvuldigheid tóch beroofd wordt, dan kun je verschillende dingen doen. Als er sprake is van fraude of skimming, dan kun je je bank aansprakelijk stellen. Deze zal je een schadevergoeding toekennen, mits je een accurate en uitgebreide beschrijving van de situatie kunt geven. Claim hiervoor een schadeformulier bij je eigen bank en verzamel zoveel mogelijk bewijsmateriaal.
Gepubliceerd op 8 april 2020
Tips om geld te besparen op reis We weten allemaal dat op vakantie gaan duur kan zijn. Vooral als je maandenlang uit hebt gekeken naar die ene vakantie en eindelijk ...
Studeren in het buitenland en geldzaken Steeds meer studenten kiezen er voor om te studeren in het buitenland. Volgens de laatste cijfers gaat het zelfs om een kwart van alle ...
Op reis zonder geldzorgen - handige tips Of je nou reist voor je werk of voor je plezier, één ding staat vast: je hebt geen zin in betalingsproblemen. Een volle ...