“Maximaal lenen is maximaal leven.” “Ome DUO betaalt wel.” Maar als je daarna een studieschuld hebt, wat dan? Hoe los je die af?
De pinautomaat in de binnenstad is niet voor niets elke 24e van de maand bijna leeg. Studenten lenen er tegenwoordig massaal op los. En je kunt het ze niet kwalijk nemen: studeren is duur. De basisbeurs is geen schenking meer, en tegelijkertijd moet er wel collegegeld betaald worden. En laten we eerlijk zijn, als student wil je plezier hebben van je studententijd. Een biertje, een festivalletje, en daarna een afhaalpizza op je brakke dag horen er wel een beetje bij. Maar dat kost wel wat. Gelukkig kunnen studenten van de overheid lenen om hun leven te bekostigen.
Maar daarom wordt de gemiddelde studieschuld van een afgestudeerde wel elk jaar hoger. Volgens het CBS ligt die tegenwoordig rond de 13.000 euro. Dat is niet niks, zeker niet voor een jongvolwassene die nog aan het begin staat van zijn of haar carrière.
Er zijn dus genoeg oud-studenten die slapeloze nachten hebben vanwege de schuld die hen boven het hoofd hangt. Maar hoewel die natuurlijk afbetaald zal moeten worden, is paniek niet nodig. Ten eerste hoef je momenteel helemaal geen rente te betalen over je lening. En daarnaast hoef je de eerste twee jaar na het behalen van je diploma nog niets terug te betalen. Je hebt in totaal zelfs 35 jaar de tijd om het hele bedrag terug te betalen. En je mag 5 “jokerjaren” inzetten, waarin je niets aflost.
DUO stelt het bedrag vast dat je maandelijks minimaal af moet lossen. In deze berekening wordt rekening gehouden met je inkomen. (Kijk voor de actuele voorwaarden van de studielening op de website van DUO.) Maar zelfs al heb je 20.000 euro geleend, dan is dat alsnog niet meer dan 50 euro aflossen per maand. En dan hebben we nog niet eens rekening gehouden met inflatie.
Je studielening kun je dus zien als een investering die zeker het geld waard is. Als je eenmaal een vast inkomen hebt, kun je 50 euro waarschijnlijk makkelijker missen dan je denkt. En een diploma is heel waardevol. Die vergroot alleen maar je kans op de banenmarkt en daarmee waarschijnlijk ook je maandelijkse inkomen. Kortom: neem je studielening serieus, maar wees ook zeker niet te bang om te lenen.
Het klinkt zo simpel, een lening aflossen. Maar als die lening duizenden euro’s is, kun je misschien door de bomen het bos niet meer zien. En de kans is groot dat je het aflossen daardoor uitstelt. Ons advies: doe dat niet, en zorg ervoor dat je de schuld zo snel mogelijk kwijt bent. De hoogte van je schuld kan namelijk je mogelijkheden voor het afsluiten van een hypotheek beperken. En misschien nog wel belangrijker: niemand vindt het prettig om met een hoge schuld te leven. Voor je eigen gemoedstoestand is het daarom des te verstandig om die schuld zo snel mogelijk achter je te laten.
Hoe dat je dat, snel een lening aflossen? Hier een aantal gouden tips die ons geholpen hebben om binnen no-time van onze schuld af te komen:
Het liefst zodra je een inkomen hebt. En begin vast met aflossen zodra je kan. Dus zelfs de eerste twee jaar, wanneer je eigenlijk nog niet verplicht bent om af te lossen. Zo voorkom je dat je later in de problemen komt en nu kun je misschien zelfs eerder stoppen met aflossen. Bovendien zullen je vaste lasten waarschijnlijk alleen maar oplopen naarmate je ouder wordt. Je zult dan namelijk ook rekening moeten houden met een hypotheek of hogere huurlasten en eventueel kinderen.
Het klinkt makkelijk, maar dat is het niet. Toch is het slim om rekening te houden met je uitgaven wanneer je een studieschuld hebt. Vooral in het begin van je carrière kun je er misschien beter niet voor kiezen om meteen te upgraden naar een luxe appartement of om een nieuwe auto te kopen. De kans is namelijk groot dat je vergeet dat je een studieschuld hebt en je schulden kunnen dan snel opstapelen. Kies er voor om eerst te focussen op het (deels) afbetalen van de schulden die je nog hebt, voordat je nieuwe creëert. Dat is niet alleen voor je financiën gezonder, maar ook voor je gemoedstoestand.
Hoe beter je weet wat er allemaal binnenkomt en uitgaat, hoe beter je weet hoeveel je precies kunt aflossen. Maak een overzicht van al je inkomsten aan de ene kant, en je vaste lasten en andere uitgaven aan de andere kant. En bereken hoeveel je maandelijks overhoudt om eventueel aan je studieschuld te kunnen aflossen.
Kies er bijvoorbeeld voor om elke maand een vast bedrag van je lopende rekening over te boeken. En stel dit in bij je bank. Je loopt dan geen risico dat je het aflossen vergeet of uitstelt. Sterker nog, naarmate de tijd verstrijkt zul je misschien zelfs gewend raken aan de vaste afschrijving. En ben je voor je het weet van die schuld af zonder er over na te denken.
Vakantiegeld gekregen maar ga je niet op vakantie? Meer belasting teruggekregen dan verwacht? Bonus gekregen van je baas? Mooi zo, daarmee kun je weer wat extra aflossen. De verleiding is groot om leuke dingen te kopen van die extra euro’s. Maar wees verstandig en denk niet in het nu. Voor alles wat je nu extra aflost, ben je jezelf in de toekomst dankbaar! Dan kun je alleen maar eerder studieschuld-vrij genieten van een mooie vakantie.
Het helpt om een positieve insteek te hebben. Zie het aflossen niet als een last, maar juist als een bevrijding. Voor iedere euro die je aflost, ben je een euro dichterbij een leven zonder studieschuld. Heerlijk toch! Je kunt jezelf ook doelen stellen. Voor iedere duizend euro die je afgelost hebt, trakteer je jezelf op een wijntje of een bos bloemen. Zo ben je alleen maar gemotiveerder om die schuld zo snel mogelijk af te lossen.
Kortom: het is niet nodig om slapeloze nachten te hebben over je studieschuld. Hoewel je natuurlijk niet meer moet lenen dan je nodig hebt, is je studielening aflossen zeker te doen als je je er voor inzet. Veel succes en groetjes aan ome DUO!
Gepubliceerd op 21 mei 2020